Samtal 134: Hultsfred kämpar på

’Samtal med Samhället’ ringde Per-Inge Pettersson (c), socialnämndens ordförande i Hultsfred. Detta med anledning av Förvaltningsrättens dom i dagarna, som säger att Hultsfreds kommun inte har rätt att vägra hantera ansökningar om försörjningsstöd. Kommunen slutade att betala ut till nyanlända migranter i december 2016, eftersom man inte längre ansåg sig kunna ta emot fler med bibehållen standard för kommunens invånare.

IVO (Inspektionen för vård och omsorg) anmälde Hultsfred, som hotades med böter på en miljon. Nu har domstolen fastställt, att kommunen skall börja hantera ansökningar igen i januari 2018.

Per-Inge Pettersson är rätt uppgiven. Han konstaterar att arbetslösheten bland utlandsfödda i Hultsfred (14.000 invånare) är mycket hög och han vet inte hur situationen skall hanteras. Kan det bli aktuellt att fortsätta vägra? Hur Hultsfred går vidare, får man diskutera under hösten.

Får man någon förståelse från högre ort, undrar ’Samtal med Samhället’. Nej, konstaterar Pettersson. Han säger också , att lagen är skapad för en annan verklighet än den vi har idag.

Relaterade inlägg

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *