Samtal 158: Svårt att få bostad – om man inte är migrant…

’Samtal med Samhället’ ringde till två medelstora, mellansvenska kommuner – Nyköping och Karlstad – för att höra hur lång tid det tar att få en hyresrätt hos de kommunala bostadsbolagen. I Nyköping tar det, enligt uppgift, två till sex år. Är man migrant är det i princip samma kö man får stå i, men de ekonomiska kraven på dig som migrant är normalt lägre än för andra, födda i Sverige.

I Karlstad finns inte så mycket ledigt ute på KBAB:s hemsida. Det som finns har köer från drygt 50-talet intressenter till drygt 250, beroende på lägenhet. Hyrorna ligger från 4.000 kronor i månaden och uppåt. I Karlstad har dock nyligen öppnats en speciell kö för migranter, som därigenom kan få lättare att hyra en bostad. Där går även kommunen in och ger bostadsbolagen ekonomiska garantier.

Köande, som inte är migranter, får dock hålla sig i den normala kön. Vi har inte lyckats få en tydligt uppgift om hur lång tid det tar för ’icke-migranter’ att få en bostad i Karlstad.

Relaterade inlägg

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *