Samtal 159: Samtal 159: SVT bedömer från fall till fall

’Samtal med Samhället’ ringde ansvariga på Sveriges Television. Dess medarbetare, journalisten Fredrik Önnevall, som dömts för människosmuggling – en dom som Hovrätten fastställde igår – får ändå fortsätta att arbeta på SVT. Fallet anses vara förmildrande – han har ju inte skadat någon…

Nej, det verkar han ju inte ha gjort och visst kan det finnas s k förmildrande omständigheter. Men lag är lag och det är inte journalisters sak att ändra den, utan riksdagens. Var går gränsen? Skall alla aktivister kunna komma undan med att de ’inte har skadat någon’? Hur ställer sig då SVT exempelvis till skattebrottslingar som heller inte har ’skadat någon’? Hade Önnevall varit lika välkommen tillbaka om han struntat i skatten?

Gränsdragningen kan göras enkel: Antingen följer man lagen eller så bryter man mot den. Börjar man göra sina egna tolkningar, eftersom det anses finnas ’förmildrande omständigheter’, hamnar vi tillslut i ett juridiskt träsk där vi får svårt att ta oss fram. Människosmuggling är trots allt ett allvarligt brott och åklagaren hade yrkat på fängelsestraff. Nu blev det villkorligt och samhällstjänst.

SVT-ledningens ställningstagande kring Önnevall och domen har upprört många – mellan skål och vägg har vi även hört starkt kritiska röster på SVT, då det gäller ledningens försvar för Önnevall. Det är desto mer anmärkningsvärt som SVT:s roll är speciell. Detta lär – ytterligare – urholka förtroendet för licens-finansierade, snart skattebetalda, Sveriges Television.

Relaterade inlägg

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *