Samtal 162: Växjö och Vimmerby – långa bostadsköer

’Samtal med Samhället’ ringde till småländska Växjö och Vimmerby för att höra om bostadsköerna i dessa kommuner. Har de en kö för alla, eller finns det ’gräddfiler’ för vissa? Växjö har en kö på flera år, fick vi veta. Men det kan förstås gå snabbare om man får arbete i kommunen och behöver en bostad. Detsamma gäller för Vimmerby – om man vill slippa pendla. I Växjö sägs det att man kan komma att skapa en separat kö för migranter under 2018, men det verkar inte vara klart än.

Lilla Vimmerby, där Vimarhem AB sköter det kommunala boendet, har också en kö på runt 18 månader. Det har kommit många migranter till Vimmerby och bostäderna har tagit slut – från att det för några år sedan alltid gick att få en lägenhet snabbt. Men även i Vimmerby står alla i samma kö. Det som dock kan skilja en del är, att kommunen kan gå in och garantera boendet för migranter. Det görs f ö under de två första åren. Sedan är det ju meningen att de ’nyanlända’ skall ut i samhället och arbeta eller studera – eller i värsta all fortsätta att lyfta bidrag – men oavsett vilket får de behålla bostaden.

Relaterade inlägg

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *