Samtal 165: Långa köer i Lessebo

’Samtal med Samhället’ ringde till lilla småländska Lessebo kommun, som 2010 hade ungefär 2.700 invånare. Idag – efter immigrationen från 2015 – har man betydligt fler. Det berättar den vänliga damen som arbetar vid det kommunala bostadsbolaget. Bostadskön är uppåt två år lång. Kan man dock tänka sig att bo i den lilla orten Skruv i närheten, kan man nog få en bostad efter ett halvår…

För närvarande står 2.800 människor i kö – när det var som mest var kön uppe i drygt 4.000. Men skulle man få ett jobb i Lessebo, kan det nog gå litet snabbare. Man har s k näringslivsförtur. Och Lessebos anrika finpappersbruk är igång igen, så ett eller annat jobb kanske finns att få…

Nej, migranter har ingen speciell kö och man måste kunna redovisa inkomst för att få chansen att få bostad. Som inkomst räknas bl a etableringsstöd och skulle man inte ha lyckats få arbete efter tvåårsperioden får socialen gå in och skriva kontrakt för sina klienters räkning.

Relaterade inlägg

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *