Samtal 188: Högsby kommun har (bidrags)budgeten i balans

’Samtal med Samhället’ ringde det centerpartistiska kommunalrådet i Högsby i Småland. Vi hade sett siffror på hur befolkningen minskade och därmed skatteunderlaget. Högsby är en liten kommun med drygt 6.000 invånare. En stor del av invånarna är numera migranter, som har svårt att få jobb. Så därifrån kommer inte så mycket skatteintäkter. Många av kommunens invånare arbetspendlar till andra orter, t ex Oskarshamn. Men kommunalrådet i Högsby är inte bekymrad för det: Det behövs mycket folk inom den kommunala omsorgen, så det skulle nog bli en hel del jobb även framöver.

Hon var också full av tillförsikt och räknade med en budget i balans. Högsby räknar kallt med att det kommunala utjämningssystemet fortsätter och så länge det håller i sig, klarar sig Högsby. Någon ’Plan B’ har man däremot inte. Men det har väl inte talats om att utjämningssystemet skulle försvinna – även om Danderyd knorrar…? Men för säkerhets skulle förberedde man i alla fall Högsbyborna på någon form av ’tagelskjorta’ framöver…

Bostadskö finns det också i lilla Högsby och de sju lägenheter som just blivit lediga sedan Migrationsverkets adepter avflyttat räcker inte så långt för de cirka 200 som står i kön.

Relaterade inlägg

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *