Samtal 189: Opinion Live

’Samtal med Samhället’ ringde SVT:s Opinion Live. Kommunstyrelsens ordförande i Staffantorp, Christian Sonesson (m), menade att Opinion Live medvetet hade fejkat ett upplägg kring kritiserade migrantboenden i Staffantorp. Den migrant som fick utrymme i SVT att beklaga sig hade i själva verket placerats ut av Malmö stad. Staffanstorp hade inget med vederbörandes mottagande att göra.

På ’Opinion Live’ tyckte man inte att man hade fejkat någon nyhet, men man tillstod att man borde ha talat om hur det förhöll sig, eftersom redaktionen kände till förhållandet. Det tycker ’Samtal med Samhället’ också att man borde ha gjort. I all synnerhet som SVT och några andra stora media har hög svansföring inför sitt uppdrag – finansierat av 13,5 miljoner statliga skattekronor – att via en digital plattform sålla bort fejkade nyheter i den kommande valrörelsen.

Vad SVT beträffar, kan man ju konstatera, att dess deltagande i anti-fejk-projektet med detta i bagaget blir litet som att utse bocken till trädgårdsmästare.

Relaterade inlägg

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *